Plafondlampen trends 2017

Plafondlampen: is gelijk aan laaghangend!

Als we de trends 2017 mogen geloven wat betreft plafondlampen, dan zien we dit jaar vooral hanglampen. De lampen die dicht tegen het plafond aansloten, zijn voorbijgestreefd. Dit jaar hangen de lampen diep door. Zo hangen ze met één of meerdere boven de eettafel of het aanrecht. Als ze met meerdere op een rijtje hangen, hangen ze op dezelfde hoogte of juist op verschillende hoogtes. Dit laatste geeft een speels effect en trekt meer aandacht naar de hanglampen.

Plafondlampen zijn groot

Sinds de (her)ontdekking van industriële lampen, kiezen we vaker voor grote lampenkappen. De ouderwetse luchter met lampenkapjes en veel lampjes is door de jaren heen vervangen door één grote lampenkap met één lichtbron. Groot wil niet altijd zeggen ‘stoer’ of ‘robuust’. Groot kan ook verfijnd zijn. Denk bijvoorbeeld aan opengewerkte rieten lampenkappen en houten of kurken lampenkappen. Ook de draadlamp is een voorbeeld van een grote plafondlamp die toch elegant en fragiel overkomt.

De trend 2017 is: veel!

De trend om vele lampen te hangen in plaats van één centrale lichtbron, zet zich door. We krijgen nu vele hanglampen verspreid over de kamer. Zo zie je hanglampen boven een dressoir, een serie hanglampen voor het grote schuifraam of een rijtje hanglampen boven het kook- en eet-eiland. Heel wat mensen gaan zelf aan de slag. Zo kun je bijvoorbeeld een aantal fittings van verschillende grootte en model bij mekaar hangen tot één bundel. Of hang ze bijvoorbeeld gewoon op een rijtje op een stoere balk.

Gedempt licht: meer dan ooit!

De stress in ons dagelijks leven neemt toe. We komen thuis en we willen rust, rust en nog eens rust. Dat zien we duidelijk in de trends van de verlichting. Verlichting dient enkel nog om sfeer te creëren, en dan liefst een rustgevende sfeer. We kiezen voor warm wit licht. Ook de LED-lampen zijn op dat vlak vooruitgegaan. Koud en koel licht is uit den boze. Lampenkappen, draadstructuren of wit mat glas: het is allemaal een manier om het scherpe licht te dempen.

Plaats een reactie